zaterdag 10 april 2010

Los op ouwe meuk

'Meneer! U heeft echt geen verstand van muziek!'
Je hoort het geregeld als je met leerlingen over muziek praat.
'Dat is vet oud!'
'Echt niet meer van nu'
Als je dan vertelt dat je in het weekend naar een 90's feestje bent geweest, word je vrij snel voor ouwe lul uitgemaakt. Natuurlijk zeggen ze het niet zo, maar je weet wat ze bedoelen: 'nog geen dertig en nu zegt ie al dat vroeger alles beter was'.
Gisteren stond ik weer bij een 90's feestje. Welke legende is er in Nederland onlosmakelijk verbonden met dat decennium? Door zijn hits als 'Wonderful days' of 'Your Smile'? Mental Theo natuurlijk. De ene helft van het succesvolle duo 'Charley Lownoise & Mental Theo'.
Hoe 90's wil je het hebben? Meer 90's dan dit wordt het niet. In de tijd dat ik op de middelbare school zat, stonden hun hits in de hitparade. Maar het waren gisteren niet alleen hun eigen hits uit die tijd, nee, alle happy hardcore collega's kwamen langs. Het was alsof ik weer op de Breul zat. Alsof het niet genoeg was, waren ook andere hits uit die tijd in de happy hardcore mix gegooid: Zombie van the Cranberries, Alive van Pearl Jam en on top of that: 'I would stay'! 90's all over again!!
De leerlingen gingen helemaal uit hun dak! Ze vonden het geweldig, de muziek uit mijn tijd. Collega's hupsten ook een pasje mee. Het was een grote dolle boel, maar wat een herrie. Een avondje moet dat kunnen.
Het geheel werd dan ook van commentaar voorzien door de grootste schreeuwlelijk van de 90's: Mental Theo himself. Hij hitste de leerlingen heel erg op. Gebruikte daarbij veel scheldwoorden en vooroordelen. Toch jammer dat hij daarmee scoort: anderen voor paal zetten en in een hokje plaatsen met onder andere homofobe opmerkingen. Het werd desondanks een dampende avond, al hoop ik wel dat mijn leerlingen het beschavingsniveau van deze uiterst commerciƫle 'sfeermaker' spoedig ontstijgen.
Was vroeger misschien toch niet alles beter? De muziek hetzelfde, maar het gepraat tussendoor wat respectvoller?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten