woensdag 17 februari 2010

Leven in Tsjechie

Dat is toch mooi: je bent in Tsjechie en je ligt in bed te bloggen op je iPhone. De sim-kaart zit in een oude Nokia om de kosten binnen de perken te houden, maar internetten op wifi lukt ook zonder sim. Toch is dit wel een reis van tegenstellingen, meer een land of gebied met tegenstellingen en wat opvallende kenmerken.
De aanwezigheid van internet is opvallend. Tsjechië staat nou niet bekend als een van de meest welvarende landen ter wereld. De belangrijkste exportproducten zijn Pilsener Urquell en Skoda. Deze twee bedrijven spnsoeren gewoon praktisch het hele land. Vooral het Skoda logo kom je overal tegen. Waar dat in 1999 voornamelijk op de oude 'Favorit' prijkte, zijn die tegenwoordig voor een groot deel vervangen door de nieuwe(re) Ovtavia's en Fabia's. Dan mis je toch echt die nieuwe Swift van Suzuki; de goed gelukte versie van de laatste Fabia. Het logo van het merk vind je echter ook op het ijs bij ijshockeywedstrijden, maar zelfs ook op de pakken van de kinderen die skiles hebben hier.
Die skiles, het wintersporten op zich, is natuurlijk opvallend in een niet zo'n rijk land. Het is een dure, niet noodzakelijke manier om de rijd door te komen. Vanuit Nederland komen, volgens mij, toch wel de mensen voor wie Oostenrijk en Frankrijk deze week te duur zijn. Zoals wij! Je ziet veel gezinnen, erg veel gezinnen met jonge kinderen, eigenlijk alleen maar gezinnen met jonge kinderen. Studenten, jonge professionals en scholieren zal je hier mondjesmaat aantreffen. Waar zijn die? Wanneer skiën zij? Je vraagt het je af. Ik weer het niet. Ze zijn niet hier, maar hun afwezigheud zorgt er wel voor dat wij deze week op tijd op bed liggen, niet veel drinken en veel internetten. We komen thuis klappen de laptops open en volgens vanaf hier hoe het kabinet valt. Alleen maar omdat de PvdA voor het eerst in 20 jaar wel voet bij stuk dreigt te houden. Ook zo benieuwd naar het excuus dat ze gaan geven als we toch in Afghanistan blijven? Het zal weer mooi lulkoek worden, waar voornamelijk de PvdA onder zal lijden.
Het tegenstrijdige zit 'm in de volgende zaken: er is wintersport, ondanks dat Tsjechen er zelf beperkte financiële middelen voor hebben. Ze zijn slim genoeg om het toeristisch uit te buiten, want die Nderlanders vinden alles hier zo lekker goedkoop. Ze bieden de mogelijkheid aan, maar lang niet op het niveau van Oostenrijk of Frankrijk. Het zit 'm in grote en kleine dingen. De grote: dat kan letterlijk opgevat worden. De grootte van de skigebieden is beperkt, de lengte van de pistes is af en toe teleurstellend en het formaat van de restaurants op de piste is goed als knus te bestempelen. Het komt er op neer dat de capaciteit van de hotels niet echt overeenkomt met de capaciteit van de pistes en in het bijzonder de liften naar de grotere blauwe en rode pistes. Er zijn bedden genoeg, zo lijkt het in ieder geval als je de woensdag voor vertrek nog een kamer als deze kunt reserveren, maar je moet wel een kwartier voor een rij voor de lift uit trekken.
Het verschil zit ook in kleine luxe dingen. De skipassen zijn hier nog van het systeem van parkeergaragekaarten. Je moet ze in een apparaat doen en er weer uit trekken en opbergen. In Frankrijk en Oostenrijk rits je zo'n ding in je mouw, die haal je langs het poortje en je tippelt verder met je plank aan je voeten. Als je dan in de lift zit en het wordt koud, dan kan je in de Alpen een kap over de stoeltjes heen trekken tegen de snijdende ijskoude wind. Dat kan hier niet. Je hangt zonder te bewegen stil in de wind. Het is niet erg, maar wel een verschil voor de over het algemeen verwende wintersporter.
Al met al is Tsjechië een mooi land om te wintersporten gebleken, met erg goede sneeuw en nette pistes voor relatief weinig geld. Mensen die al 'ingeburgerd' zijn de Alpen, zullen zich wel even achter de oren krabben als ze na een kwartiertje al onderaan de langste piste staan te wachten in een rij van minimaal 10 minuten. Mocht je deze frustratie willen weg drinken in een goede apres-ski hut onder aan de piste, dan moet ik je bij deze teleurstellen. Voor een tent als de Dampfkessel in Flachau is in Rokytnice nad Jizerou nog geen plaats of publiek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten