vrijdag 19 februari 2010

Horni Domki

Nee, beste lezer of lezeres, het is niet wat u denkt. De bovenstaande titel verwijst niet naar een pratende geanimeerde ezel die naast een groen monster door drie films heen loopt. En waarvan de naam dan ook nog eens verkeerd gespeld is. Horni Domki is niet ‘Donkey’ uit Shrek met een kinderwens.
Horni Domki is het gehucht vanwaar de eerste skilift in Rokytnice nad Jizerou vertrekt. Giechelend stapten we dagelijks de bus naar de skipiste.
‘We gaan weer naar horney donkey, hi hi hi’
‘Huh huh, opgewonden ezel, huh huh’.
Het was uiteindelijk ontzettend lekker snowboarden vanaf Horni Domki. Maar Horni Domki werd meer. Horni Domki werd een begrip. We zijn niet naar Tsjechië geweest voor wintersport, maar naar Horni Domki. Vergeet Harrachov met de ‘in 4 minuten ben je weer in de rij voor de lift-pistes’, laat het dorp Rokytnice links liggen, maar ga gelijk door naar Horni Domki.
Het ging nog verder. Sjors en Sam geven de auto waarmee ze op reis zijn geweest een naam. Om nou Sjors’ Astra de naam Barry III te geven was weinig origineel en creatief. Het deed de wagen ook geen eer aan. Het gevoel Barry III paste niet bij deze groen/zwarte parelmoer bolide.
‘Hoe gaan we hem nou noemen?’
‘Is het eigenlijk een hij of een zij?’
‘Een auto is toch geen zij? Toch?’
‘Hoe heette die winnares van dat skiën ook alweer?’
‘Vonn. Hoezo?’
‘En haar voornaam? Zoek maar even op op je iPhone, we zijn toch weer in Nederland.’
‘Lindsey. Lindsey Vonn’
‘Lints Yvon...’
‘Nee, dat is het ook niet.’
‘HORNI DOMKI’
Natuurlijk! Dat moest het worden. Het is niet kort, niet gemakkelijk in een klank samen te vatten, maar wel tekenend.
‘Maar dan wel als Horney Donkey’.


Zo geschiedde. Een traditie is in ere gehouden. De auto heeft een naam. En de auto heeft een erg goede naam. Horney Donkey heeft ons volledig probleemloos naar Tsjechië gebracht in 14 uur. De terugrit ging helemaal voorspoedig. Om 12.50 uur sinds wir abgefahren. Om 23.10 reden we Tilburg in! Ruim 10 uur, zonder te hard rijden, met een uitgebreide eet pauze. De auto heeft geen krimp gegeven. Wij kropen er echter tijdens een stopt gekreukeld uit, of sprinten richting porseleinen vriend de auto uit.
Na deze trip heeft Horney Donkey wel degelijk onderhoud nodig. Wat remmen, lampjes en hendels kunnen vervangen of gerepareerd worden. Het baasje zal Horney Donkey verzorgen met alle liefde die hij in zich heeft. Stiekem is dat meer dan je op het eerste ogenblik denkt.
De vakantie naar Tsjechië is afgelopen. De Tilbo’s hebben de smaak van het wintersporten te pakken en kunnen veilig de piste af komen. We zijn redelijk bij geslapen. We hebben het gezellig gehad en veel informatie en verhalen uitgewisseld. Kortom: een topweek. Wellicht drinken we er morgen nog even een drankje op.
Sam en Sjors: bedankt!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten